Mijn moeder heeft een forse moes- en bloementuin. Bloemen waren altijd al haar domein, maar sinds het overlijden van mijn vader heeft ze ook de supervisie over het mestuingedeelte. Ze realiseert zich nu dat de regie bij mijn vader lag. Wat de hele tuin betrof -mijn vader wilde bijvoorbeeld geen volwassen bomen in verband met uitzicht op zijn postduiven- maar ook in de planning wat, waar en wanneer er gespit, gezaaid, gewied en geoogst werd. En als je dan druk bent met andere zaken, dan ontgaat je wel eens wat.
Zo verzuchtte ze dat er zo veel onkruid in de moestuin stond en hoe dat nou toch kwam? Lag het misschien aan de gift paardenmest?
Ja, moeder, daar ligt het ook aan. Maar vooral, de onkruiddruk is omhoog gegaan, simpelweg omdat er minder onkruid bestreden wordt dan voorheen. En dan met name schoffelen. Schoffelen is -zeker op zandgrond- een efficiente manier om de onkruiddruk laag te houden. Verder is het aantal moestuinen in de omgeving tot nul gereduceerd. Dat betekent dat er veel zaad uit de omgeving in jouw moestuin waait en dat vogels jouw tuin bezoeken en ook weer -via hun mest- allerlei zaadjes meenenem.
Tot slot zaait het onkruid zichzelf weer uit.
Onkruid bestrijden is vooral het juiste moment kiezen om dat te doen.
"Hooien als de zon schijnt".....
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home