Eerste Heilige Communie in Brabant. Je zat in de eerste klas, trad toe tot de katholieke kerk en geen kind die er iets van snapte. Wat je als kind wel snapte was dat er een groot feest bij hoorde met de familie, plus de daarbij behorende revenuen voor de feesteling.
Wat er in de kerk plaatsvond zei me niets en nog snap ik er eigenlijk niets van. De vraag die me in zo'n situatie al snel bekruipt is of ik wel geacht werd het te snappen. Natuurlijk niet!
Inhoud, functie en vorm waren het exclusieve domein van de kerk en haar ambtsdragers en daar had je het als 'gelovige' maar mee te doen.
In de inhoud van geloven ben ik in de loop van mijn leven steeds meer geinteresseerd geraakt. In het instituut kerk en haar vormen steeds minder. En mijn interesse gaat dan vooral uit naar personen en hun beleving. En dat kan prima zonder een instituut.
Maar het instituut kan slecht zonder gelovigen.
Dus blijft Kerstmis een christelijk feest van de kerken, terwijl het er natuurlijk ook al was voor de geboorte van Christus. Moeten we nu terug naar het Kerstfeest van voor de jaartelling? Lijkt me niet. Zeker niet wanneer het net zo weinig inhoud heeft als het huidige Kerstfeest.
Maar hoe geef je dan de vorm aan een Kerst met inhoud? Ik heb het idee dat er geen massale vraag is naar een inhoud met Kerst waar de persoonlijke of groepsgewijze beleving voorop staat.
Komt zo'n wens/vraag/behoefte er? Helaas, ik weethet niet!
1 Comments:
Grappig, wij hebben samen nooit over het rijke roomse leven gesproken, hoewel we er beiden in zijn grootgebracht. Misschien wel omdat het mij heel veel zei en jou kennelijk helemaal niet. Soms doen mensen dat in vriendschappen: heikele punten vermijden zonder dat daar ooit een afspraak over wordt gemaakt.
Ik was als kind gefascineerd door dat wat in de kerk gebeurde: de muziek, het licht en al het geheimzinnigs. Wanneer mij als klein kind werd gevraagd wat ik wilde worden zei ik "priester". Later heb ik geleerd dat ik daar iets essentieels voor miste. Maar mijn fascinatie voor de verbinding met de hemel is nooit verdwenen. Het voelen van eerbied voor het onkenbare, voor datgene wat groter is dan ikzelf ben, inspireert me nog steeds en ik zoek ook naar vormen om dat in mijn leven te brengen. De muziek is hier een belangrijke factor in en op de Wntervuurplaats vond ik daar ook iets van.
Ik schreef je over het verspreiden van het Driekoningen preparaat op de Reehorst. Toen ik daar liep en af en toe de kwast hanteerde, had ik een bijzondere associatie.
Tijdens het kerstontbijt 2 weken geleden spraken mijn moeder (79), Sarah (21) en ik (53) over hoe wij Kerstmis vierden in onze jeugd. En naar aanleiding daarvan vertelde mijn moeder het volgende verhaal over een ander christelijk feest, Pasen.
Op Palmpasen, de zondag voor pasen, kregen de gelovigen de palmtakken mee, die herinerden aan de intocht in Jeruzalem. In de Paasnacht werd het water gewijd en op zondagmorgen gingen zij met lege flessen naar de kerk. Deze kwamen gevuld met wijwater terug. Dan vulde mijn opa na het middagmaal een grote kom met wijwater en zegende zijn vrouw en hun 11 kinderen en ook de knecht en meiden ( ja, zo werden zij nu eenmaal genoemd) die in huis woonden. Hierna ging hij het hele huis door en zegende elke kamer door er wijwater in de sprenkelen. Mijn opa kennende ging dat vast met stevige zwaaien.
Hij ging ook naar de stallen en zegende alle dieren. De kom was tegen die tijd wel leeg, deze werd opnieuw gevuld en hij ging het land in en liep de omtrek van al het land dat hij bewerkte en zegende dat met het gewijde water.
Mijn moeder vertelde da zij vaak meeliep als oudste dochter.
Ik was geraakt door dit verhaal, vooral bij het zegenen van het land. Misschien is het inderdaad hokus pocus, maar zulke mooie! En waardevol lijkt mij dat je stilstaat bij datgene waar je je leven mee leidt, datgene wat je gegeven is en waar je zelf weer verder aan bouwt. Een vorm van dankbaarheid die lijnrecht ingaat tegen ons huidige idee van maakbaarheid en wij zelf die van alles zouden klaarspelen. De nerderigheid in dit verhaal spreekt me aan.
Nou, nu heb ik mijn ziel wel voldoende blootgelegd op dit openbare weblog.
Hartelijke groep van Anneke
Een reactie posten
<< Home